Glasbena šola Gornja Radgona

Uradna spletna stran Glasbene šole Gornja Radgona – GŠGR

Objavljeno dne 17. 09. 2019

Predmet: diatonična harmonika

Harmonika je zelo priljubljen instrument. Glede na zgradbo instrumenta lahko le ta nastopa kot solistični ali orkesterski instrument. Na raznih nastopih in koncertih ga srečamo kot solo instrument, komorni instrument v manjših skupinah harmonik in skupaj s drugimi instrumenti ter v orkestrih. V 200 letih se je instrument razvil do popolnega instrumenta, a kljub temu se razvoj še ni nehal. Kljub temu, da harmonika spada med najmlajše instrumente, je v Sloveniji eden izmed najbolj priljubljenih. Za to pa je sigurno najbolj zaslužena ljudska glasba in ljudski godci, ki so približali ta instrument ljudem. V zadnjem času pa najdemo harmoniko tudi v glasbenih stilih kot so: jazz, tango, latinskoameriški ritmi, moderni glasbi in celo klasiki. Skoraj ne mine prireditev brez harmonike, pa naj bo to kulturna prireditev ali privatna zabava.

Če bi harmonike razdelili na dva dela, bi razlikovali med diatonično (ista tipka – gumb, ima različna tona pri mehovanju navzven in navznoter) in kromatično (ista tipka ima enaki ton pri mehovanju navzven in navznoter) harmoniko. Seveda pa ima vsaka od teh več različnih modelov.

Pouk diatonične harmonike izvaja uveljavljeni in izkušeni učitelj tega inštrumenta Viktor Malec.

Učenci nastopajo na nastopih v okviru glasbene šole, ter za potrebe občin ustanoviteljic, ter tudi izven. Prav tako kot tekmovalci posegajo po najvišjih nagradah na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

 

Komentarji so izključeni.

  • Stalni spremljevalci GŠGR
  • Defibrilator v GŠGR